Transplant-team hoopt op meer spelers

Een club van zo’n tien getransplanteerde tafeltenniss(t)ers komt maandelijks bijeen om samen te trainen. De groep slaat dan altijd fanatiek een balletje, maar hecht ook veel waarde aan gezelligheid. Bovendien nemen enkele spelers uit deze groep namens Nederland deel aan grote sportevenementen, zoals de European Transplant Games en/of de World Transplant Games. Het gezelschap staat altijd open voor nieuwe spelers of speelsters.

Transplantatie
De spelers en speelsters van de tafeltennisclub komen uit het hele land, hebben een gevarieerd niveau en hebben allemaal hun eigen verhaal. Zij hebben een ding gemeen, zij hebben allemaal een transplantatie (nier, lever, stamcel, hart of long) ondergaan. “Bijna iedereen van ons is lid van een tafeltennisclub en behoorlijk fit, maar we nemen wel altijd op tijd pauze”, aldus John van Vliet. Hij heeft zelf drie jaar geleden twee nieuwe longen gekregen en daarom is zijn conditie, net als die van zijn kameraden, niet optimaal. “Maar we spelen eens in de maand altijd wel een paar uur lang en ook op behoorlijk niveau hoor”, benadrukt de man uit Hippolytushoef. “Alleen is iemand soms even uitgeschakeld door de impact van blessures en/of medicijnen. Ik dacht drie jaar geleden dat ik doodging, maar ik ben, dankzij mijn dubbele longtransplantatie, opgekrabbeld. Sport is erg belangrijk in dat proces en tafeltennis is al jaren mijn hobby.”

Stichting Sport en Transplantatie
De groep, dat voornamelijk bestaat uit leden van tussen de 25 tot 70+ jaar oud, komt niet alleen maar samen om te tafeltennissen. “Het is fijn om met gelijkgestemden te sporten en te spreken”, zegt Van Vliet. “De anderen weten hoe je je kunt voelen, hoe het met je gaat en wat je meemaakt. Het is altijd erg gezellig” De groep is lid van de Stichting Sport en Transplantatie, een landelijke stichting die sinds 1993, onder de naam World Transplant Games Nederland (in 2008 werd de naam veranderd in Stichting Sport en Transplantatie), de Nederlandse afvaardiging naar de World Transplant Games samenstelt. Dit betekent dat Van Vliet en zijn kameraden Nederland mogen vertegenwoordigen op internationale toernooien.

“Om het jaar zijn er Europese Spelen en Wereld Spelen, waar dan behalve sport ook het donorschap flink wordt gepromoot. Ik heb zelf meegedaan aan de Europese Spelen in Finland en Italië. In 2017 heb ik deelgenomen aan de World Transplant Games in Malaga en volgend jaar ga ik naar de WTG in Newcastle. Dat zijn altijd gave toernooien”, zegt Van Vliet. “Je draagt oranje tenues en loopt met de Nederlandse vlag rond. Dat zijn kippenvelmomenten.”  Van Vliet en zijn groep nodigen iedereen die ook een orgaantransplantatie heeft ondergaan uit om een keertje mee te trainen en kennis te maken met het speciale tafeltennis transplant-team. “Het plezier staat voorop en de sfeer is altijd goed. We maken graag kennis met nieuwe mensen”, zegt Van Vliet.

Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op Stichting Sport en transplantatie en/of een e-mail sturen naar John van Vliet via johnenels@quicknet.nl.